miercuri, 11 iunie 2014

Solutii de realizare si mentinere a unei vieti de cuplu in armonie si confort pentru ambii parteneri plecand de la experientele proprii de viata.

Solutii de realizare si mentinere a unei vieti de cuplu in armonie si confort pentru ambii parteneri plecand de la experientele proprii de viata.



     In general nu se poate dezvolta o relatie fara existenta unor valori comune.Asemanarea dintre aceste valori genereaza si mentine forta de coeziune a unui cuplu.Teorii extrem de cunoscute precum ,,Freud" arata ca afinitatile de cuplu se bazeaza pe concordanta valorilor socioculturale si de comunicare afectiva intre parteneri.De aici pleaca schimburile ,ofertele, cadourile afective, si cele spirituale.Atitudinile comportamentale si ideile bazate pe valori comune, asigura longevitatea si evolutia unui cuplu.
     In lipsa acestui acord, relatia se evodeaza si se sfarama.Valorile sunt diferite de la individ la individ,desigur.Reprezinta modul prin care decidem sa luam in considerare viata,principiile unui contract pe care am hotarat sa il incheiem pentru a inainta in viata de cuplu.Ele sunt rezultatul din educatia pe care am primit-o, din structura personalitatii noastre, din mediul cultural si social in care traim. Relative si particulare, ele sunt arareori identice la doua fiinte. Este insa adevarat ca, daca sunt radical opuse, cuplul nu va putea merge prea departe.
     In lipsa valorilor comune, partenerii au mereu posibilitatea sa isi plieze pur si simplu valorile noului cuplu, pregatit pentru a-si inventa propria istorie.Cei mai multi dintre noi s-au nascut in familii traditionale. Mama, tata ,bunicii ne-au vegheat pasii, ne-am imprimat in valori dupa care ne ghidam in viata, incercand sa fim, sa gandim si sa actionam asemeni majoritatii.Adica sa fim in rand cu lumea.De secole viata are reguli clare ,, asa cum a randuit Dumnezeu", nefiind la indemana muritorului sa isi schimbe destinul harazit de divinitate , binecuvantat de parinti si parafat de societate.Dupa secole de rigiditate si previzibil nu se stie cu certitudine ce va urma. Valorile oamenilor de schimba mereu.Casatoria nu mai este ,, pana ce moarte ne va desparti" decat pentru mai putini oameni.
      ,,Cuplul poate fi definit ca o structura bipolara , de tip bio-psihosocial bazata pe interdeterminismul mutual( partenerii se satisfac, se stimuleaza, se sustin, se dezvolta si se realizeaza ca individualitati biologice afective si sociale, unul prin intermediul celuilat"(Mitrofan si Ciuperca, 1998). Din perspectiva definitiei de mai sus prezentate, cuplul poate fi armonic, nesatisfacator si distorsionat, tinzand spre disociere. Drept urmare, cuplurile tind sa oscileze, fie catre stabilitate, coeziune si progres, fie catre instabilitate, disensiune si eventual dizolvare.
     Astazi individul reprezinta celula de baza a societatii. El decide ce vrea sa faca, ci nu familia.Individul isi asuma responsabilitatea tipului de convietuire care crede ca ii este potrivit cel mai bine, fara presiunea unor norme, care adeseori aduceau in viata lui doar nefericire.
     Casatoria implica insa si o multitudine de consecinte sociale, afective, morale si juridice, care o diferentiaza cat se poate de clar de simpla viata de cuplu. Casatoria deschide calea unor prefaceri psihologice ale personalitatii care aduc, asa cum arata C.G.Jung ,,metamorfaza dintr-o stare in care omul e doar unealta naturii sale intelectulale, intr-o alta stare, in care nu mai e unealta, ci el insusi, rezultat al prefacerii naturii in cultura si a instinctului in spirit"(C.G Jung, 1998).
Din punct de vedere psihologic, casatoria inseamna o relatie dintre doi oameni cinstienti avand o natura eterogena, fiind alcatuita din date subiective si obiective.
     Familia reprezinta in orice societate, o forma de comunitate umana alcatuita din cel putin doi indivizi, uniti prin legaturi de casatorie sau legaturi paterne,realizand, mai mult sau mai putin, latura biologica sau cea psihosociala.Acest lucru presupune ca exista doi parteneri, cu sau fara copii.Cred insa ca merita subliniata functia fundamentala a familiei, aceea de a forma personalitatea copiilor aparuti in cadrul ei.
     In cadrul familiei, fiecare dintre noi dobandim caracteristicile care ne vor defini ca persoane.Familia ca sistem in general, este un ansamblu de elemente aflate intr-o ordine neintamplatoare care functioneaza pe baza unor reguli si dispune de echilibru. Pentru a-si mentine stabilitatea si echilibrul dinamic, familia foloseste mecanisme de feedback, acestea fiind pozitive sau negative.Raportat la familie,feedback-ul pozitiv este reprezentat de actiuni interprinse, de exemplu atunci cand in functie de reactiile copilului ce merge la gradinita sau la scoala, parinti isi organizeaza stilul de viata (programul de lucru, timpul liber, timpul deedicat lectiilor, etc.).Feedback-ul negativ reprezinta mecanisme cum sunt pedeapsa,invinovatirea, cearta folosite pentru corectarea comportamentelor gresite ale membrilor familiei.
     Procesul de cunoastere a partenerilor de viata nu este finalizat, el continua si dupa casatorie, atunci cand partenerii locuiesc impreuna, realizeaza impreuna sarcinile gospodaresti,fac fata influentelor externe cunoscandu-se din ce in ce mai mult din punct de vedere al personalitatii fiecaruia.
     Comunicarea este elementul de baza intr-o relatie.Suntem prin definite fiinte sociale.Traim, gandim, ne dezvoltam, actionam si interactionam in cadrul societatii.De cele mai multe ori se intampla sa nu comunicam eficient.Astfel exista posibilitatea de a nu transmite corect ceea ce ne propunem, ajungand in imposibilitatea de a ne exprima dorintele si sentimentele din teama de a crea conflicte sau de a fi respinsi.
     O relatie este considerata a fi ,,buna" sau ,, puternica" atunci cand ea indeplineste functiile pentru care a fost realizata.Deoarece mai mult de 60% din cupluri sustin ca au o casnicie fericita,ingredientele unei casatorii ,,puternice" nu sunt in mod evident limitate de o formula unica.Nevoile la care cuplurile casatorite fac fata variaza de-a lungul ciclurilor vietii.
      Relatiile pe termen lung solicita increderea pe post de fundament. Fara acest element de baza, relatiile devin incarcate de frica si de vinovatie.Fiecare cuplu este unic.Partenerii au o modalitate specifica de a-si demonstra increderea unul fata de celalalt,in functie de experienta anterioara, cultura, personalitate, modul in care cuplul s-a format.Cand increderea unuia dintre parteneri este inselata, reprezinta o tradare.Nu doar a partenerului, ci si a unui amestec de vise, sperante si asteptari.Este ca si cum o constructie aflata in lucru incepe sa se prabuseasca .
     Specialistii vorbesc insa de faptul ca aventurile sunt mai degraba simptome decat cauza problemelor de cuplu.Astazi, desi lucrurile s-au transformat fundamental in ceea ce priveste casatoria , relatiile in afara casatoriei cunosc o inflorire fara precedent ,iar adulterul contemporan are o forta nebanuita.Astazi, oamenii se casatoresc cand si cu cine vor,deoarece la baza mariajului sta de obicei iubirea si satisfactia mutuala,adulterul poate fi lispit de sens.Schimbarea mentalitatii in ceea ce priveste divortul face de asemenea ilogica aventura extraconjugala.
      Majoritatea cuplurilor in care intervine adulterul se ajunge la un final foarte trist,divortul.
  • Solutii de rezolvare ale problemelor de cuplu sau familie si de mentinere a bunelor relatii intre toti membrii familiei;
  1. Teoriile de familie sau cuplu : -reprezinta modele viabile de asistare si facilitare a echilibrului sistemului familial sau a cuplului aflat in impas, instrumente moderne de actiune , preventive si creative in egala masura, in slujba familiilor disfunctionale.
    Terapeutul este cel care ofera cuplului aflat in impas o perspectiva neutra, obiectiva asupra situatiei existente.El este cel care poate dezvalui celor doi parteneri alternativele reale de rezolvare a problemelor familiale,cu avantajele si dezavantajele fiecaruia, fara a impune alegerea vreuneia.De asemenea, terapeutul este cel care ii poate ajuta pe cei doi parteneri sa se cunoasca mai bine, sa se poata detasa de anumite probleme sau chiar sa le evite.Indiferent de formulele pe care le cunoaste astazi viata de familie,dinamica si transformarile care au loc in sanul acesteia reprezinta izvorul din care apar si se dezvolta bucuria sau suferinta indivizilor, eficienta sau ineficienta, ori adaptarea sau neadaptarea la cerintele societatii moderne.
  2. Sa lupte atunci cand dragostea se pierde:
    Cuplurile care sunt impreuna de o perioada de timp ar trebuie sa realizeze ca dragostea pe care au exprimat-o la inceput a fost temporara si de aceea trebuie sa cladeasca o dragoste permanenta si adevarata si care se poate descoperi numai impartasind experienta si timp petrecut impreuna.
  3. Stoparea ,,proiectiei umbrei":
Pentru a oprii ,,proiectia umbrei" trebuie sa trecem prin doua etape importante:
  • sa-l iertam pe cel pe care il consideram vinovat pentru suferinta traita de noi;
  • sa intelegem ca probleme exterioare care ne marcheaza puternic reflecta blocaje si tensiuni proprii neconstientizate;
Ceea ce noi detinem in interior precum, sentimente de autodesconsiderare,gelozie,ura,manie,obsesia controlului celuilalt,orgoliu,etc. trebuie analizat cu atentie si inteles ca fiind cauza fundamentala a evenimentelor exterioare pe care le traim.Aceasta asumare responsabila a vietii pe care o traim este un element determinat pentru maturizarea noastra sufleteasca.Iertarea celuilalt si autoanaliza limitelor proprii urmata de intelegere, acceptare si transformare interioara, constituie mecanismele care permit chiar si imposibilul intr-o relatie, iar noi putem avea continuitate la fericire.





Bibliografie:
  • Andreea Savuica -Traieste autentic descopera scretul fericirii;
  • Suport de curs: Psihologia familiei;
  • Mihaela I. 2006,, Educatia in familie,,ed.Institutul de stiinte ale educatiei, Bucuresti;


Autori:
Ignat Mihaela Gabriela
Scurtu Maria-Nastasia
Singiorzan Saveta -Maria





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu